OPISKELIJAELÄMÄÄ
Vanha auttaa tarttumaan uuteen
Uusi vuosi tarkoittaa Jyväskylän psykologian opiskelijoille uuden ainejärjestönhallituksen valtaan astumista. Hieman nurinkurisesti olen uutena puheenjohtajana alkanut arvostaa kaikkea vanhaa. Olen lukenut suurella antaumuksella edellisten puheenjohtajien koontia vuoden vaiheista, toimintaohjeista ja hyvistä neuvoista.
Pestin testamentti eli pestamentti on kirjallinen ohjepaketti siitä, mitä on tulossa ja miten mahdollisia ongelmatilanteita on aiemmin ratkaistu. Sen lisäksi on tietysti edellinen pestinhaltija ja hänenkin edeltäjänsä, joilta voi kysyä apua mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Olen löytänyt suurta tukea myös hyviksi todetuista ja vakiintuneista toimintakäytännöistä, joihin voin uutena puheenjohtajana nojautua. Aiempien hallitusten työstä tunnen kiitollisuutta. Uuden kanssa on helpompaa, kun on jotain vanhaa minkä päälle rakentaa.
Ennen ei ollut kaikki paremmin, mutta on syytä muistaa, että kyllä silloinkin osattiin. Stimuluksen nettisivuilla on historiikki ainejärjestön vaiheista. Koen merkitykselliseksi sen, että voin asettua osaksi puheenjohtajien ketjua. Historian tunteminen auttaa myös laittamaan tämän ajan haasteet perspektiiviin. Itselleni ongelmat ja haasteet ovat tietysti ensimmäistä kertaa vastaan tullessaan uusia, mutta monenlaisesta on vuosikymmenten kuluessa aiemminkin selvitty.
Mitä sellaista on jo olemassa, minkä päälle olisi hyvä rakentaa?
Menneisyyden hyvään, mutta ehkä jo unohdettuun voi suhtautua uteliaasti. Vanhaa muokkaamalla voi oppia aiempien sukupolvien virheistä ja samalla pääsee kosketuksiin ihmisyyden ytimen kanssa. Ihminen on aina suhteessa toisiin. Lajimme hienous, yhteistyökyky pääsee loistamaan silloin, kun pysähdymme tarkastelemaan aiemmin tehtyä. Uuden vuoden alussa haluan kannustaa havainnoimaan vanhaa. Mitä sellaista on jo olemassa, minkä päälle olisi hyvä rakentaa?
Puheenjohtajana haluan jatkaa hyväksi todetulla polulla vanhasta ammentaen, mutta se ei suinkaan merkitse pysähtymistä tai uusien haasteiden sivuuttamista. Muutos on armollinen siinä, että se on väistämätön, vaikka siihen ei jatkuvasti pyrkisi tai sitä väkisin vastustaisi. Globaalisti kääntyminen vanhaan tarkoittaa usein ihmisoikeuksien heikentymistä tai ilmastotoimista irtaantumista. Omassa mikrotodellisuudessa voi kuitenkin löytää sisäistä rauhaa, kun tarkastelee sitä, mitä aiemmin on tehty ja mihin suuntaan haluaa menneisyyteen peilaten kulkea.
Kuten Søren Kierkegaard on hienovireisesti tiivistänyt: ”Elämää voi ymmärtää vain taaksepäin, mutta se on elettävä eteenpäin.”
Kirjoittaja on Jyväskylän yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Stimulus ry:n puheenjohtaja.