Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Palkka – mitä enempi, sen parempi?

Palkka kertoo arvostuksesta – saakoon jokainen ansionsa mukaan. Työsuhteen aikana on tapana palkita hyvästä suoriutumisesta, ja tyypillisesti palkitseminen tapahtuu palkankorotuksella. Jos palkka ei nouse, vaikka esihenkilö kertoisi olevansa erittäin tyytyväinen työntekijään, tulee mieleen oliko se sanoin osoitettu arvostuskin tyhjiä sanoja. Jos avoin työpaikka ei täyty, se voi johtua sijainnista kaukana psykologien koulutuspaikkakunnista, kaksikielisyyden vaatimuksesta tai työpaikan huonosta maineesta. Tai sitten tarjotaan loputonta työsarkaa pienellä palkalla!

Ensimmäisessä kesätyöpaikassani liesitehtaalla kyseenalaistin ammattiyhdistyksen palkankorotuksiin keskittyvän edunvalvonnan. Voisiko jokin muukin olla tärkeää: esimerkiksi työntekijöiden toiveiden maksimaalinen huomioiminen lomien ja pekkaspäivien ajankohdissa? Yliopiston palkkalistoilla sama ajatus eli yhä, ja liitin sen palkitsemiseen: olisipa palkitsemislista, jolla olevat asiat jokainen laittaisi tärkeysjärjestykseen. Joku arvostaisi eniten mahdollisimman suurta palkkaa, toinen taas miellyttävää ja tilavaa työhuonetta, kolmas tehotykkiä työasemanaan, neljäs ottaisi lisää vapaa-aikaa, ja viides taas erinomaisen esihenkilön. Epäilijät arvelivat tuon johtavan vielä nykyistäkin suurempaan kateuteen, minä taas arvelin, että läpinäkyvästi toteutettuna tämä saattaisi tuottaa tyytyväisiä työntekijöitä. 

Sama hyvän työelämän aihepiiri kiinnostaa minua edelleenkin työterveyspsykologina. Ehkä ikä on lisännyt kyltymättömyyttä, kun nyt haluaisin sekä hyvän palkan että nuo kaikki muutkin hyvät ja kauniit asiat. Eniten kaipaisin kuitenkin palkka-avoimuutta. Palkkaa pidetään yksityisasiana, mutta näin ei palkkatasa-arvoisuus etene. Jotta palkkoja, työn vaativuutta ja oikeudenmukaisuutta näissä voitaisiin verrata, täytyy puhua selkeästi kokonaispalkasta: tästä työstä tällä kokemuksella ja koulutuksella maksetaan yhteensä kaikkine lisineen tämän verran. Avoimuus on tätä päivää.

Kirjoittaja on Psykologiliiton hallituksen jäsen ja työskentelee työterveyspsykologina Lahdessa.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä