Siirry sisältöön

Opiskelijakolumni

Tarvitsemme apua!

Suurimpia haasteita elämässäni ovat olleet merkityksen ja oikean suunnan löytyminen. Kun kaksi vuotta sitten pääsin Turun yliopiston psykologian oppiaineen opiskelijahakuun liittyvään haastatteluun, ajattelin ongelmieni vihdoin olevan ohi. Olin kohtalaisen varma, että itsetuntemuksellani, elämänkokemuksellani ja sosiaalisilla taidoillani pääsisin haastattelusta läpi. Lopulta niin kävikin ja olin varma, että liitäisin helposti läpi opiskelun ja elämän Turussa. Kaksi lukuvuotta myöhemmin voin todeta olleeni hyvin väärässä. En ole koskaan tuntenut olevani yhtä hukassa elämästäni, sen suunnasta tai itsestäni.
Motivaatio-ongelmat, yksinäisyys, elämänhaasteet, stressi ja ahdistus johtivat lopulta odotettuun masennusdiagnoosiin. Tiedän, etten ole ongelmieni kanssa yksin. Opiskelijoista jopa kolmasosa kokee psyykkisiä vaikeuksia, ja mielenterveysongelmat ovat nousemassa suurimmaksi työkyvyttömyyseläkkeen syyksi. Terapiatakuu on hyvä alku, mutta uskon, että psykologeilla on vielä enemmän annettavaa ja mahdollisuuksia vaikuttaa asenteisiin ja politiikkaan. Psykologian opiskelijana olen kuitenkin ensisijaisesti huolissani vertaisistani; tulevista psykologeista ja suunnannäyttäjistä.
Jokainen on varmasti kuullut toteamuksen, että psykologiaa opiskelemaan hakeutuu ihmisiä, jotka haluavat vain hoitaa omia ongelmiaan. Vaikka kyseessä on yleensä melko mauton vitsi, löytyy monien vitsien takaa pala totuutta. Oman kokemukseni mukaan on vaikeaa löytää opiskelijaa, joka ei ole hakenut, hae tai aio hakea ammattiapua omaan jaksamiseen. Psykologian opiskelu on muuttanut ajatteluani enemmän kuin olisin koskaan kuvitellut mahdolliseksi, mutta samalla se on avannut valtavan määrän kysymyksiä itsestäni, toiminnastani ja menneisyydestäni.
Psykologin on tunnettava kipupisteensä ja haasteensa, jotta asiakkaiden auttaminen olisi mahdollista ilman oman mielen järkkymistä. Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Åbo Akademista, jossa opiskelijat saavat opintopisteitä psykoterapiassa käymisestä. Se tai muu kannustus itsetuntemuksen kehittämiseen olisi hyödyllinen kehityssuunta muissakin yliopistoissa. Psykologin työ voi olla henkisesti hyvin raskasta, ja jotta voimavarat riittävät työelämään siirryttäessä, on tärkeää kannustaa oman jaksamisen ja toimintakyvyn huolehtimiseen jo opiskeluvaiheessa.

Kirjoittaja on Turun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö Fobian puheenjohtaja.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä