OPISKELIJAKOLUMNI
Opi viestimään asiantuntijuutesi
Myös opiskelijana törmään tilanteisiin, joissa huomaan kertovani jopa hyvin yksityiskohtaisella tasolla, mitä opintoihimme kuuluu, missä me työskentelemme ja mihin tiedekuntaan psykologia kuuluu. Motivaatio omaan alaan on kuitenkin sen verran kova, että selvennän mielelläni psykologiatieteen monipuolisuutta. Opiskelijoina koemme toisaalta myös epävarmuutta siitä, millaisia odotuksia muilla ammattiryhmillä on psykologeja kohtaan työelämässä. Osaammeko tulevaisuudessa viestiä omaa asiantuntijuuttamme riittävän selkeästi? Mitä muut tietävät tai eivät tiedä psykologien osaamisesta? Osaavatko toiset ammattilaiset pyytää konsultaatiotamme – oli kyse sitten lääkäristä, yrityksen johdosta tai koulun opettajasta?
Opinnoissa toki pääsee esimerkiksi kirjoittamaan lausuntoja ja harjoittelemaan omaa asiantuntijuuttaan harjoittelussa, mutta silti toivoisin, että jo opiskeluaikana pääsisi harjoittelemaan viestimistä muille ammattiryhmille. Kun työelämässä sitten kokoonnutaan yhteisen työtavoitteen äärelle, tietäisivät muut ammattilaiset, miten paljon psykologin työpanos voisi yhteiselle tavoitteelle antaa. Joskus juuri psykologin viestimä tieto voi olla asiakkaan tai potilaan kannalta kaikista merkittävin toipumista tai kehittymistä edistävä tekijä. Onneksi psykologien asiantuntijuuden merkitys näyttää kuitenkin olevan kasvussa niin yksilötyössä kuin yhteiskunnallisesti.
Yhteen hiileen puhaltaminen työnteossa on kustannustehokasta. Kun kaikki ammattiryhmät tietävät roolinsa ja mitä heiltä odotetaan, tuottaa työ enemmän tulosta. Juuri tämän takia on tärkeää oppia viestimään omasta asiantuntijuudesta jo varhaisessa vaiheessa uraa.
Karoliina Reijonen on Helsingin yliopiston psykologian opiskelijoiden Kompleksi ry:n puheenjohtaja