Monipuolista psykologityötä jo 85 vuotta
Enhän toki itse sitä ole vielä ihan niin kauaa tehnyt, mutta onhan siitä tänä keväänä jo 37 vuotta, kun ensimmäisen kerran istuin ammatinvalintapsykologin pallille kesäloman sijaiseksi. Jo lukioaikana olin käynyt asiakkaana ja tykästynyt työhön, niin että päätin vielä joskus päästä ”kalifiksi kalifin paikalle”. Vakituisemmin aloitin välittömästi valmistuttuani. Opintojeni loppumetreillä oli käynyt sivuaineopinnoissa tekemässä puheviestinnän opintojen ammattihaastattelun ammatinvalintapsykologista – ja muutaman viikon päästä olinkin hänen pallillaan. Siitä, lähes viisivuotisesta, työsuhteesta lähtien olen noudattanut läksiäislahjaksi saamani kortin ohjetta: käy välillä muissa töissä ja palaa sitten takaisin työvoimatoimistoon.
Toki on antoisaa käydä välillä niissä muissa töissä, ja opinnoissakin, ja päästä hyödyntämään kertynyttä kokemusta asiakkaiden hyväksi. Työvoimatoimistoista on tullut TE-toimistoja, ja nimike muuttunut alkuperäisestä ammatinvalinnanohjaajasta pelkäksi psykologiksi. Yhdellä sivuvastaanotolla oli vielä viime vuosikymmenellä oven pieleen laitettu tuo alkuperäinen virkanimike, koska ”eihän sulle kukaan muuten uskalla tulla”.
Psykologin asiakaskuntaa ammatinvalinnan- tai uraohjauksessa on lähes vauvasta vaariin. Peruskoululaisten jatkokoulutusvalintojen pohtimisesta eläkeikää lähestyvien pohdintoihin työelämässä jatkamisesta. Kyse ei ole vain suppeasta alanvalinnasta, vaan mukana on koko elämän kokonaisuus, johon uravalintapäätös väistämättä vaikuttaa. Etenkin perheellisen syrjäkylillä asuvan ammatinvaihtajan kohdalla voidaan tarvita melkoisesti rohkaisua tarvittaviin elämänmuutoksiin ryhtymiseksi. Psykologin täytyy tuntea psykologian lisäksi koulutus- ja työelämää, ja pysytellä mukana niiden muutoksissa. Asiakkaita voidaan tutkia ja tukea niin suuntautumis-, persoonallisuus- kuin kykytesteinkin. Fyysisiä ja psyykkisiä rajoituksia käsitellään, ja koetetaan löytää moniammatillisessa yhteistyössä toteuttamiskelpoisia urapolkuja.
Psykologien lukumäärä TE-toimistoissa on laskenut huomattavasti viime vuosikymmenten aikana, ja nyt osa heistä on siirtynyt Kuntakokeiluiden palvelukseen säilyen kuitenkin vielä valtion työntekijöinä. Tulevaisuudessa työsuhteet siirtyvätkin valtiolta kunnille, jolloin ympyrä sulkeutuu: kunnallisena toimintona ammatinvalinnanohjaus alkoikin 85 vuotta sitten, ensimmäisenä viranhaltijana muuan Niilo Mäki.
Ammatinvalinnanohjauksessa on nyt muutamia psykologin virkoja ja sijaisuuksia avoinna. Työtä voi tehdä lähi- tai etätyönä: puhelimen ja videon välityksellä, ja myös kirjoittaen ohjaten. Anna AVOlle mahdollisuus – saatat vaikka innostua.
Kirjoittaja on Psykologiliiton hallituksen jäsen.