Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Mikä meidän yliopistoa vaivaa?

Normaalisti jostakin asiasta kertoessa tuntuu järkevältä aloittaa alusta ja kertoa, mitä on tapahtunut ja miten nykyinen tilanne siitä johtuu. Mutta se on samalla myös vähän tylsää, joten mennään vaan suoraan asiaan. Olen menossa valtaamaan Linnaa. Kyseessä on kuitenkin vain Väinö Linnan mukaan nimetty rakennus Tampereen yliopiston keskustakampuksella. Siltikin pari vuotta sitten ajatus minkään rakennuksen valtaamisesta tuntui absurdilta. Luulin että sitä harrastavat vain tulevat poliitikot ja taiteilijat. Miksi siis minä olen menossa valtaukseen?

Ehkä on hyvä vähän avata, mistä Linnassa on kyse. Se on uudehko rakennus keskustakampuksella, jossa sijaitsee kampuksen kirjasto, pääasialliset opiskelutilat sekä paljon opetustiloja, muun muassa psykologian laitoksen tilat. Kesällä opiskelijoiden keskuudessa ja mediassa alkoi levitä tieto, että Linnan vuokrasopimus aiotaan lakkauttaa ilman, että yliopisto olisi siitä avoimesti tiedottanut eikä tietoa ole haluttu kulissien takaa paljoa antaakaan. Nyt tulleiden tietojen mukaan uusia tiloja ei ole tulossa, vaan tulevaisuudessa yliopisto luopuu useammasta rakennuksesta jo nyt pahentuvasta tilapulasta kärsivällä kampuksella.

Syynä rakennuksista luopumiselle näyttäisi olevan viherpestyt talousongelmat. Tampereen yliopiston budjetti on alijäämäinen ja siksi perustellaan tilojen leikkauksia ja käynnissä olevia YT-neuvotteluja. Leikkauksia on kritisoitu, sillä yliopistolla on tuloja sijoituksista, joita ei haluta käyttää toiminnan rahoittamiseen. Talousretoriikka on hiipinyt myös yliopistoon, jonka pitäisi olla voittoa tavoittelematon. Linnan tilankäyttö ei ole tarpeeksi tehokasta eikä rahaa haluta käyttää seiniin. Oltaisiinko Linnasta luopumassa, jos yhteiskuntatieteiden sijaan siellä opetettaisiin tekniikkaa?

Linnan kohu on vain yksi monista, mitä Tampereella on tapahtunut yliopistojen yhdistyttyä vuonna 2019. Mikä alkoi nauramiselle logosta ja tyhjänpäiväisestä pöhinäretoriikasta, on edennyt pelkoon teknologiateollisuuden vallan kasvusta yliopiston johdossa, opiskelijoiden äänen hukkumiseen ja väitettyihin talousongelmiin, jotka näkyvät YT-neuvotteluina ja tilojen karsimisena. Yliopistoa johdetaan suljettujen ovien takana eikä opiskelijoiden näkökantaa huomioida ollenkaan. Tuntuu että opiskelijat ja henkilökunta ovat vain tiellä yliopistossa. Pelottaa mitä kohta on enää jäljellä. Tähän taustaan nähden se, että valtaan Linnan, tuntuu ihan luonnolliselta tapahtumien jatkumolta ─ tai sitten minusta on tulossa poliitikko.

Kirjoittaja on Tampereen yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestön Cortex ry:n puheenjohtaja.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä