Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Mahdollisuuksien tasa-arvosta kansainvälistymisen elitistisyyteen

Vuoden 2024 kongressi järjestettiin huhtikuun loppupuolella Kreikan Voloksessa. EFPSA-kongressiin valitaan vuosittain tietty määrä kunkin EFPSAn jäsenmaan opiskelijoita, ja viime tammikuussa kongressihaun auetessa harkitsin itsekin hakevani mukaan. Totesin kuitenkin lopulta hinnan nousevan kynnyskysymykseksi osallistumiselleni, enkä hakenut mukaan. Sen sijaan jäin pohtimaan kansainvälistymismahdollisuuksien tasa-arvoisuutta.

Kansainvälisyys opiskelijan näkökulmasta tarkoittaa tyypillisimmin vaihtoon lähtemistä tai erilaisia excursioita. Vaikka opiskelijoille tarjotuissa kansainvälistymismahdollisuuksissa pyritään pääsääntöisesti huomioimaan opiskelijoiden tulotaso, ei osallistuminen kansainväliseen toimintaan silti ole halpaa.

Suomen hallitus esitteli 16.4.2024 kehysriihineuvotteluidensa tuloksia. Kehysriihen leikkaustoimet olivat opiskelijan näkökulmasta kylmäävää luettavaa sekä opiskelijoiden että koulutuksen joutuessa säästötoimien kohteeksi. Korkeakouluopiskelijoihin ehkä pahiten osunut yksittäinen säästötoimi näyttää olevan opiskelijoiden palauttaminen opintotuen asumislisän piiriin. Esitys tarkentuu jatkovalmistelussa opetus- ja kulttuuriministeriössä, mutta hallituksen esityksen mukaan tämä voi tarkoittaa jopa useamman sadan euron vähennystä opiskelijan kuukausituloihin. Tämä hallituksen esitys yhdistettynä jo aiemmin tehtyihin asumistuen leikkauksiin sekä opintorahan indeksin jäädytykseen tulee tulevaisuudessa rajaamaan opiskelijoiden mahdollisuuksia kansainvälistymiseen.

Kun yhteiskunnan opiskelijoille takaama tulotaso tippuu, kansainvälistyminen on mahdollista tulevaisuudessa yhä rajallisemmalle ja etuoikeutetummalle opiskelijajoukolle. Mahdollisuuksien tasa-arvosta puhuminen muuttuu yhä utopistisemmaksi. Kansainvälistymismahdollisuudet opiskeluaikana tulevat olemaan hyvin erilaiset, jos verrataan sellaista opiskelijaa, jonka lähipiiri on varakas ja tarjoaa tukea opiskelijalle sekä taloudellisesti että muilla tämän tarvitsemilla tavoilla, ja sellaista, jonka lähipiiriltä ei vastaavaa tukea saa.

Toki opiskelijoiden nykytilanteessa voi olla aiheellista pohtia myös sitä, onko kansainvälistymismahdollisuuksien perään haikailukin elitististä. On kuitenkin verrattain pieni ongelma, ettei ole varaa osallistua yksittäisiin excursioihin, jos pian ei ole varaa asua nykyisessä opiskelija-asunnossa.

Laura Junno on Suomen Psykologian Opiskelijain liiton / Finlands Psykologi Studerandes Förbund puheenjohtaja.
Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 2/2024.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä