Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Kukkahattutäti, diskokuningatar ja rautainen ammattilainen

Mistä näistä rooleista sinä tunnistat minut? Entä mistä tunnistan itseni? Sepä se. Mitkä ovat arjessasi ne asiat, joista aidosti tunnistat oman itsesi juuri sellaisena kuin olet? Ei sellaisena kuin sinun oletetaan olevan, vaan sellaisena kuin olet.

Sain kunnian nyt kirjoittaa aiheesta Psykologityö. Aihe on äärimmäisen tärkeä, sillä väitän, armaat psykologikollegat, että tärkein työväline, jolla jokainen meistä teemme psykologityömme, on me itse.  Minulle psykologityö on asioiden äärelle asettumista. Asettumista kuulemaan ja kokemaan toisen hätää, ymmärtämään vallitsevia rakenteita ja arvoja ja toimintatapoja ja asettumista kuulemaan myös itseämme. Jaamme usein kollegojen kesken psykologeina saman palon kehittyä ja kehittää, kouluttautua yhä enemmän ja enemmän. Näemme työssämme asioita laajalla perspektiivillä. 

Korostankin aina arvokkaassa Psykologiliiton hallituksen työssäni, että meillä psykologeilla on äärimmäisen vahva osaaminen koulutustaustamme kautta. Vaalikaamme, kunnioittakaamme ja tuokaamme se näkyville kaikissa mahdollisissa kohdissa!  Psykologin työssä pystyt antamaan oman panoksesi elämän, yhteiskunnan ja ilmiöiden eri teemoihin. 

Muistathan vaalia myös itseäsi juuri sellaisena kuin olet, jotta jaksat tehdä arvokasta työtäsi. Muistathan hoitaa omaa työhyvinvointiasi ja vaatia asioihin puuttumista myös esimieheltäsi? Muistathan pitää yllä oman mielesi ja kehon hyvinvointia? Pidäthän yllä, tuet ja mahdollistat myös ympäristösi ja läheistesi hyvinvointia? 

Tarvitsemme arjessamme koko ajan kykyä joustavuuteen. Tarvitsemme iloa pienistä asioista, kykyä kompromisseihin ja uskoa huomiseen ilman ääretöntä hätää tai pelkoa huomisesta. Tätä viestiä voimme välittää psykologityössämme myös kanssakulkijoillemme. Muistathan arjessasi, että et vaadi itseltäsi täydellisyyttä, vaan osaat olla myös armollinen itsellesi. Mikäli voit itse hyvin ja elämäsi on tasapainossa, voit olla läsnä, tukena ja kehittävänä elementtinä ympäristöllesi. Me psykologit emme myöskään ole yli-ihmisiä, vaan tarvitsemme itsellemme tukea ja kannustusta, työnohjausta ja kollegiaalisuutta ylläpitämään tätä laadukasta psykologin työtämme!  

Arvostavaa ja arvokasta psykologityön päivää jokaiseen päivääsi, sinä upea kollega!Kirjoittaja on Psykologiliiton hallituksen jäsen, laillistettu psykologi ja erityistason paripsykoterapeutti, EMDR-terapeutti ja ammatillinen opettaja. 

Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 1/2021.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä