Siirry sisältöön

Kesä tuli, loma meni

Kesä on monelle vuoden odotetuinta aikaa. Monia työssä käyviä odottaa kuukauden palkallinen kesäloma ja peruskoululaisia jopa parin kuukauden mittainen hengähdystauko koulutyöstä. Pääsääntöisesti myös me korkeakouluopiskelijat vietämme tällöin taukoa opinnoista usean kuukauden ajan, jopa toukokuusta syyskuulle. 

Tätä ajanjaksoa voi kuitenkaan harvemmin opiskelijana kutsua kesälomaksi. Kesät kuluvat lähes kaikilla opiskelijoilla joko töitä tehden, opintoja edistäen tai jopa molempien parissa.

Monet korkeakouluopiskelijoista viettävät koko kesänsä kesätöiden parissa. Kesätöiden saaminen ei kuitenkaan tänä päivänä ole todellakaan itsestäänselvyys. Kilpailu paikoista on suurta, ja kymmenistä kesätyöhakemuksista huolimatta töitä ei välttämättä vain irtoa. 

Varsinkin psykologian opiskelijoiden tapauksessa oman alan kesätyömahdollisuudet ovat erittäin kiven alla. Koska psykologi on laillistettu ammattihenkilö, ei psykologina voi toimia kesken opintojen. Psykologiaan liittyviä kesätöitä saattaa kuitenkin löytyä, mutta vaihtoehdot ovat hyvin rajalliset.

Harmillisesti monet halukkaat jäävät ilman kesätöitä. Tällöin usealle jää ainoaksi vaihtoehdoksi jatkaa opintojen suorittamista myös kesän ajan, jotta toimeentulo olisi turvattu edes opiskelijoille tarkoitettujen etuuksien avulla. Korkeakoulusta ja tutkinnosta riippuen kesän kurssitarjonta ei kuitenkaan välttämättä vastaa opiskelijan kiinnostuksen kohteita tai tarpeita. Toisaalta kesä voi olla myös oivaa aikaa opintojen edistämiselle, jos tavoitteena on esimerkiksi valmistuminen ennen tavoiteaikaa.

On ymmärrettävää, että opiskelijoiden on käytännössä pakko tehdä töitä tai jatkaa opintoja kesällä taloudellisen tilanteensa turvaamiseksi. Mutta milloin opiskelijoiden sitten tulisi lomailla? Täysipäiväisesti opiskeleville opintoja kertyy lukuvuotta kohden pääsääntöisesti 60 opintopistettä, joka vastaa noin 1 620 tuntia työtä noin kahdeksan kuukauden aikana. Tähän kun lisätään vielä kesän aikana tehdyt työ- tai opiskelutunnit, alkaa jaksaminen monen opiskelijan kohdalla olemaan jo melko kortilla ja tarve lomalle olemaan suorastaan kriittinen. 

Voiko opiskelijoiden kesälomaa siis edes kutsua lomaksi? Monelle opiskelijalle se ei sitä nimittäin ole, vaan työn tekeminen jatkuu tavalla tai toisella jopa vuoden ympäri. Vaikka opiskelijoiden kesä ei välttämättä pelkkää loikoilua olekaan, on tärkeää löytää aikaa myös rentoutumiselle ja asioille, joista itse pitää. Nauti siis auringosta ja lämmöstä, ulkoile ja vietä aikaa läheisten seurassa. Suomen, ja opiskelijan, kesä kun on hyvin lyhyt.

Emma Junkkari

Jenni Immonen

Kirjoittaja Emma Junkkari on Oulun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestön Defenssi ry:n varapuheenjohtaja ja Jenni Immonen koulutuspoliittinen vastaava.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä