Siirry sisältöön

OPISKELIJAELÄMÄÄ

Hyvinvointi on onnistuminen itsessään

Useimmille psykologian opiskelijoille ja valmistuneille psykologeillekin SPOL on kenties edes etäisesti tuttu. Suomen Psykologian Opiskelijain Liitto on toiminut psykologian opiskelijoiden yhteisenä kattojärjestönä jo 55 vuotta, minkä aikana niin SPOL kuin SPOL:n muodostavat ainejärjestötkin ovat kehittyneet jos jonkinmoisella tavalla.

Samalla, kun opiskelijajärjestöjen toiminta osoittaa yhteisöllisyyttä ja innostusta, on kuitenkin myös totta, että hallitustoiminta saattaa tuntua yhä kuormittavammalta. On mahtavaa, että järjestetään tapahtumia ja tuodaan opiskelijoita yhteen, mutta viime aikoina olen kuitenkin pohtinut yhä enemmän, onko tarkoituksenmukaista suorittaa hallitustyötä – opiskelijoiden keskuudessa siis käytännössä vapaaehtoistyötä – siten, että hallitustoimijat uupuvat siitä.

Opiskelijoiden Mielenterveyspäivän teemana oli tänä vuonna kohtuus, jota olisi hyvä olla myös hallitustoiminnassa. Psykologian opiskelijana voi olla helppo puhua kohtuudesta ja palautumisen merkityksestä. Voi kuitenkin olla vaikeampaa tiedostaa, mitä kohtuus merkitsee juuri itselle. Mikä on liikaa ja mikä on sopivasti? Omien rajojen vetäminen ei ole helppoa, etenkään jos ei ole ihan varma siitä, missä nämä rajat ovat. Omakohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että hallitustoimintaan on joskus helppo lähteä kunnianhimolla, jota on uuvuttavaa yrittää käytännössä toteuttaa. On ajatuksia siitä, miten toimintaa voisi kehittää ja on ideoita erinäisistä projekteista toteutettaviksi. Kaiken tämän haluaisi myös tehdä oikeasti hyvin. 

Ei ole laiskuutta kuunnella omaa jaksamistaan. Myös hyvinvointi on onnistuminen.

Kuitenkin harvoin tavoitteet ja resurssit kohtaavat kuten haluaisi. Jos vaihtoehtoina ovat itsensä ylityöllistäminen uupumuksen partaille tai projektin toteuttamatta jättäminen, kumpi on silloin parempi? Totuudenmukaisesti harvoin on niin suuria asioita, ettei niitä voisi tehdä helpomman kautta tai suoraan olla tekemättä. On hyvä myös muistaa, ettei kohtuus ole yksin yksilöiden vastuulla. Myös ainejärjestöt ja SPOL voivat osaltaan vaikuttaa siihen, millainen toimintakulttuuri opiskelijoiden järjestötoiminnassa on.

Ei ole laiskuutta kuunnella omaa jaksamistaan. Myös hyvinvointi on onnistuminen ja edistysaskel itsessään.

Sara Lindqvist on Suomen Psykologian Opiskelijain Liiton SPOL ry:n puheenjohtaja.

Teksti on julkaistu Psykologi-lehdessä 3/2023.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä