Siirry sisältöön

HALLITUKSEN PENKILTÄ

Etäpsykologina monella tasolla

Minulle siirtymä ei ollut ollut työn tekemisen kannalta niin suuri digiloikka kuin kenties useimmille muille. Työskentelenhän eräänlaisena etäpsykologina jo muutenkin ollessani asiakkaisiini yhteydessä vain puhelimen, skypen tai teamsin, sähköpostin tai salatun, tietoturvallisen kirjoittaen tapahtuvan viestimen kautta.

Tänä keväänä Psykologiliiton julkaisema suositus Psykologipalvelujen toteuttaminen etäteknologian avulla sattui todella oivalliseen ajankohtaan, vaikkei sitä valmistellessa tämän hetkinen maailmantilanne tiedossa ollutkaan. Suosituksessahan käydään läpi psykologisten etäpalveluiden yleisiä, ammatillisia ja ammattieettisiä periaatteita sekä etäpalveluna toteutettavan psykologisen tutkimuksen periaatteita. Siellä käsitellään myös tietoteknisiä asioita ja tietoturvaa.

Muuttuneiden olosuhteiden vaatima nopea siirtyminen etäyhteydellä työskentelyyn ei kaikissa tapauksissa mahdollista kaikkien ohjeiden ja periaatteiden pilkuntarkkaa noudattamista – eiväthän työnantajatkaan ole tähän osanneet varautua. Laitteissa ja ohjelmistoissa on puutteellisuuksia, eivätkä kaikkien kotiolosuhteetkaan mahdollista tietoturvallista työskentelyä, mutta luovitaan nyt jotenkin eteenpäin ja viedään suositusta työnantajiemme tietoon.

Tämä aika on tuonut muutoksia paitsi asiakkaiden kohtaamiseen myös työyhteisön toimintaan. Emme kohtaa työtovereitamme päivittäin kasvokkain, vaan meidän on otettava käyttöön muita yhteydenpitotapoja. Emme kuitenkaan saa unohtaa toisiamme ja toisilta saamaamme tukea. Niin epäviralliset kohtaamiset kuin viralliset kokouksetkin voivat osoittautua haastaviksi tekniikan takkuillessa, ja kaikkien organisaatioiden kesken ne eivät tunnu onnistuvan lainkaan. Tekniikan temppuilusta huolimattakin etäkokouksissa säästyy työaikaa ja matkustamisen vaivaa. Itse kaipaan kuitenkin ihmisten kohtaamista ihan livenä, aitoja yhteisiä pullakahveja ja yhteisiä lounaita. 

Myös liiton ja yhdistysten toiminnassa fyysisestä kokoontumisesta on luovuttu. On opeteltu uusia virtuaalisia kokoontumistapoja ja saatu niistä kenties hyviäkin kokemuksia. Mitä nyt jotkut putoavat välillä linjoilta ja koettavat päästä takaisin. Tietojärjestelmät ovat kovilla kuormituksen lisäännyttyä, mutta niitä kehitetään nyt kovalla kiireellä toimivimmiksi. Tekniikan ohella tästä ajasta kannattaa ottaa jatkossakin käyttöön joitakin toimiviksi koettuja toimintatapoja unohtamatta kuitenkaan todellisen kohtaamisen merkitystä. 

Aikoinaan päätin liikennepsykologiaa koskevan kirjoitukseni todeten jokaisen psykologin voivan olla myös liikennepsykologi. Nyt täytyy todeta, että jokainen psykologi voi joutua etäpsykologiksi.

Kirjoittaja on Psykologiliiton hallituksen jäsen.

Saatat olla kiinnostunut myös näistä